Keyboardforum

Algemeen => Arrangers & Keyboards - Algemeen => Topic gestart door: Adriaan Kragten op 06 januari 2018, 10:01

Titel: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: Adriaan Kragten op 06 januari 2018, 10:01
Op mijn niet commerciŽle website www.kdwindturbines.nl staat onder het menu "No wind energy" een nieuwe notitie van drie pagina's getiteld: "IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord voor een 5-octaafs keyboard". De link bevat alleen het eerste deel van de titel. In deze notitie wordt een nieuw toetsenbord beschreven waarvoor de vingerzetting voor een bepaalde toonladder of een bepaald akkoord gelijk is voor elke toonaard. Een bijkomend voordeel is dat de toetsen dichter bij elkaar zitten dan voor een normaal keyboard waardoor met ťťn hand een groter interval gepakt kan worden. In deze notitie wordt verwezen naar een andere notitie van mij: "Een notenschrift zonder mollen en kruizen" die ook onder hetzelfde menu te vinden is en het is misschien leuk om die ook eens door te lezen.

Ik ben benieuwd wat jullie van dit nieuwe toetsenbord vinden maar geef alsjeblieft alleen commentaar als je de notitie doorgelezen hebt. De notitie is ook Engelstalig beschikbaar omdat ik keyboardfabrikanten van het idee op de hoogte wil stellen en dan hoef je niet met een Nederlandstalig verhaal aan te komen zetten. Ik ben niet van plan om het idee zelf technisch te gaan uitvoeren; dat moet een fabrikant van keyboards maar doen als ze er een markt voor verwachten. Of het nieuwe toetsenbord werkelijk zo gemakkelijk bespeelbaar is als ik denk, kan alleen aangetoond worden als een prototype beschikbaar is.
Titel: Re: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: BramvT64 op 06 januari 2018, 21:22
Ook welkom hier, Adriaan...ben 3 jaar jonger dan jij en ben al 5 jaar verknocht aan een Yamaha Keyboard (Tyros en/of PSR s serie)...speelde van 1962 t/m 65 op de Paolo Soprani knoppenkast van mijn vader, 120 bas en 5 rijen knoppen...kreeg daar 3 jaar les op.

Maar dan komen de meisjes en de brommers (dus alleen pa speelde er nog op), dan diensttijd en daarna weer werken, pas rond 1976 een Eminent 310 Unique gehad (dus een jaartje les ivm een pianoklavier) tot begin jaren 80 toen we kinderen kregen (orgel moest weg vanwege ruimtegebrek)...pas 5 jaar geleden de draad weer opgepakt en ben vermoedelijk de enige die hier een keyboard net zo makkelijk weer verkoopt voor een andere (heb immers vanaf jaren 80 tot 2012 niks met muziek gedaan) en heb de opkomst van Technics en Yamaha Keyboarden gewoon gemist....toen ik de eerste kocht (een Tyros 1 uit 2003) was de Tyros 4 er al 2 jaar.

Overigens kijk ik vaak naar deze Belg Paul met zijn filmpjes op YouTube....ik weet niet of je al van het bestaan af weet ? :

https://www.youtube.com/watch?v=laYfhN6vRB4
Titel: Re: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: Adriaan Kragten op 07 januari 2018, 13:04
Erg leuk filmpje. Ik wist niet dat men al eens een complete knoppenaccordeon in de vorm van een keyboard gemaakt heeft. In mijn notitie beschrijf ik ook het toetsenbord voor de rechterhand van een vijfrijige knoppenaccordeon. Als je goed kijkt in het filmpje dan zie je dat voor de rechterhand de vierde rij gekoppeld is aan de eerste rij en dat de vijfde rij gekoppeld is aan de tweede rij.

Ik gebruik eigenlijk hetzelfde principe alleen heb ik maar twee verschillende rijen en een derde rij daarboven die gelijk is aan de eerste. Bij een vijfrijige knoppenaccordeon liggen de toetsen in ťťn rij, een kleine terts uit elkaar. Bij mijn optie liggen de toetsen in ťťn rij een grote seconde uit elkaar. Voor hetzelfde bereik is mijn toetsenbord dus langer maar wel smaller als de steek tussen de toetsen gelijk is. Maar zelfs al gebruik je maar twee rijen, dan nog is mijn toetsenbord bij een gelijk bereik aanzienlijk korter dan het normale toetsenbord van een piano of een keyboard.

Ik gebruik ook maar ťťn toetsenbord terwijl bij een knopaccordeon voor de linkerhand een apart toetsenbord gebruik wordt waarbij er onder bepaalde toetsen complete akkoorden liggen. Bij mij hoort elke toets bij ťťn toon waardoor je een akkoord dus, net als bij een normaal keyboard, moet vormen door gelijktijdig verschillende toetsen in te drukken. Een ander verschil is dat ik twee verschillende kleuren voor de toetsen gebruik (wit en zwart) waardoor bij mijn toetsenbord, voor iemand die geen accordeon speelt, beter te herkennen is waar de zwarte- en de wittetoetstonen zitten. Ik heb een plaatje van ťťn octaaf uit mijn toetsenbord als bijlage toegevoegd.
Titel: Re: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: --Harry-- op 07 januari 2018, 16:14
Beste Adriaan,
Even gekeken op je website naar de video.
Wat een interessant verhaal over windmolens.
Dank je wel.
Titel: Re: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: Adriaan Kragten op 07 januari 2018, 17:16
Ik vind het zelf ook een leuk windmolenfilmpje. Het was oorspronkelijk langer en bedoeld voor TV-reclame voor een windmolenbijeenkomst in Valburg maar in de You Tube versie werd het belangrijkste gehandhaafd. Het staat nu al zo'n jaar of vijf op You Tube en het wordt veel bekeken. Ik heb zelf op mijn website een link naar You Tube gemaakt en je kunt het dus ook op mijn website bekijken.
 
Ik heb drie hobby's, muziek, windturbines en Geocaching. Over windturbines heb ik twee geocaches gemaakt en over muziek heb ik recentelijk een mystery geocache gemaakt genaamd "Geen mollen en kruizen". Deze geocache gaat over de notitie "Een notenschrift zonder mollen en kruizen" die op mijn website te vinden is. Om de cachecoŲrdinaten te vinden moeten tien vragen over de notitie juist beantwoord worden. Zelfs niet-muzikanten kunnen de oplossing vinden als ze een beetje onderzoek doen op Wikipedia of een muziekvriendje hebben. Deze geocaches zijn alleen toegankelijk voor premium leden.

Toen ik even op de site van het Keyboardforum keek of er nog iemand op mijn vorige post gereageerd had was de link naar de bijlage met het plaatje van het chromatische keyboard verdwenen. Er staat wel een paperklip bovenaan maar ik krijg geen reactie als ik daarop klik. Ik was niet ingelogd. Na ingelogd te zijn kwam de bijlage weer te voorschijn. Wat is de reden dat iemand die niet is ingelogd de bijlage niet kan zien?
Titel: Re: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: Ron op 08 januari 2018, 07:34
Hoi Adriaan,

mensen die niet ingelogd zijn, of niet lid zijn, worden gezien als gast.
Hierdoor kan men wel bepaalde berichten lezen en zien, maar geen berichten plaatsen.

Dit is speciaal gedaan om spammers en ongenode gasten te weren zodat deze het forum niet kunnen bevuilen met berichten waar we niet op zitten te wachten.

Voor verdere informatie hierover verwijs ik je door naar Bart Burkels de beheerder van dit forum, die kan je tot in detail uitleggen over het hoe en wat precies.


Ron.
Titel: Re: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: --Harry-- op 08 januari 2018, 12:22
Beste Adriaan,
Dat treft. Leuk. Dan hebben we in ieder geval twee gemeenschappelijke hobbies.
Muziek en Geocachen.
Als we eens in de buurt van St. Oedenrode zijn, zullen we "Old Joesie" places eens bezoeken. Zullen eerst de mysteries een proberen op te lossen.
Groeten, "Digibob"

(En ... als je eens in de buurt komt van Herkenbosch (Limburg), van harte uitgenodigd ons rondje "Hirkebosj Boete" eens te lopen of te fietsen)
Titel: Re: IdeeŽn over een chromatisch toetsenbord
Bericht door: Adriaan Kragten op 10 januari 2018, 08:11
De notitie over een 5-octaafs chromatisch keyboard werd vervangen door de notitie: "IdeeŽn over een 7-octaafs chromatisch keyboard". Het voordeel van 7 octaven is dat het bereik nagenoeg gelijk is aan dat van een normale piano (87 in plaats van 88 tonen). Doordat de toetsen dichter bij elkaar zitten is de lengte van dit 7-octaafs keyboard echter maar iets langer dan dat van een normaal 5-octaafs keyboard. Ik denk dat het zeer grote bereik een extra argument voor muzikanten is om dit keyboard eens te proberen onder voorbehoud dat ik een fabrikant kan vinden die het wil maken. Een plaatje van de zeven octaven werd toegevoegd als bijlage.