Keyboardforum

Algemeen => Synthesizers => Topic gestart door: Dirk2 op 29 juli 2007, 15:10

Titel: Synthesizer cursus
Bericht door: Dirk2 op 29 juli 2007, 15:10
Weet er iemand of er een cursus bestaat hoe een synthesizer werkt?
Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: Bart op 29 juli 2007, 15:21
Ja, op je eigen Keyboardforum ;D

Lees hier (http://www.keyboardforum.nl/index.php?topic=1605.0) maar eens!
Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: Dirk2 op 29 juli 2007, 18:25
Oke een vraag aan jou Bart,

ik zie dat jij ook op een Roland synt speelt.

Hoe kan ik een perfomance maken?
Ik heb gelezen dat je patches kunt stapelen en die vormen je perfomance.
Maar hoe dat je dat in godsnaam, ik zoek me rot ???
Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: Bart op 29 juli 2007, 23:02
Ik zou het niet weten Dirk, ik speel wel Roland, maar geen synth maar een arrangerkeyboard... Sorry!
Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: bartology op 30 juli 2007, 10:35
 ??? Hoe maak ik een performance? Misschien zou je eerst even kunnen vermelden om welke synth het gaat.
Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: Soneg op 30 juli 2007, 13:18
Er zal toch wel een handleiding bij je synth geleverd zijn, hierin moet dit staan.
Meestal begeleid met afbeeldingen hoe het een en ander moet.

Soryt ;D
Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: Hans op 30 juli 2007, 23:21
Hoi Dirk,

Veel synthesizers hebben een 'program mode' en een 'performance mode'.
Een programma is dan één geluid dat je op de toetsen speelt (dat kan bij zommige modellen ook een drumloop zijn, of een bas- of melodie-lijn). Vaak is een arpeggiator ingebouwd die je aan zo'n program kunt toewijzen, waarbij bepaalde noten in een bepaalde volgorde worden afgespeeld. Meestal reageert dat op de accoorden die je speelt, vergelijkbaar zoals een stylle op een keyboard het spelen van accoorden volgt.

Een performance is dan een combinatie van programma's (drumrifs, baslijnen, melodielijnen met bijvoorbeeld patronen gevormd door de arpeggiator) die gelijktijdig kunnen worden bespeeld.
Je kunt in een performance ook meerdere programs (tonen)  'stapelen' om een voller of vetter geluid te krijgen. Of om het ene geluid te laten overgaan in het andere. Of bijvoorbeeld een keyboard split maken waarbij aan verschillende gebieden van je toetsenbord verschillende klanken zijn toegewezen.

Op veel apparaten kun je met een knopje kiezen voor program of performance mode.

Een aantal merken synthesizers bouwen in recente modellen vaak al een heleboel drum, bas en accoordpatronen in die je in performance mode (soms heet dat combi mode of zoiets) kunt samenvoegen tot een soort van begeleidingsstyle. Maar dan niet zoals op een keyboard met intro's, endings en fill ins.
Alhoewel dat soms wel te maken valt door verschillende performances te combineren en die als user-memories (waarin alle instellingen van een bepaalde performance zijn vastgelegd) afwisselend op te roepen.

Je kunt de verschillende programs die een performance (of combi) vormen ieder en eigen midi kanaal geven waarop ze zenden of ontvangen. Op die manier kun je de afzonderlijke programs extern aansturen, bijvoorbeeld vanuit een sequencer of een drumcomputer. Maar omgekeerd kan ook, bijvoorbeeld de arpeggiator uit je synth die een externe module of softsynth aanstuurt.

Sommige synthesizers zoals de Motif of de Karma/Oasys gaan erg ver in het kunnen generen van patronen (in feite kleine ingebouwde midiprogrammaatjes). Eigenlijk is dat een verdere ontwikkeling van de arpeggiator in eerdere modellen die vaak slechts wat eenvoudiger geluidspatroontjes kon afspelen.
In een aantal modellen kun je zo je eigen begeleidingen programmeren/combineren.

Als het goed is heb je bij jouw synthesizer een handleiding mag ik aannemen. Daar zullen de mogelijkheden van jouw apparaat en hoe je dat instelt toch wel worden uitgelegd? Om je synthesizer goed te leren kennen kun je niet om het handboek heen, gezien de vele mogelijkheden die zo'n apparaat vaak te bieden heeft.

Samengevat: een program is één geluid/klank, een performance is een combinatie van (bijv. maximaal acht) programs/geluiden waarbij je een keuze kunt maken uit de programs die in je synthesizer beschikbaar zijn (of die je eventueel zelf hebt gemaakt of aangepast en als program hebt opgeslagen).

Groetjes - Hans

Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: rutgerv op 07 maart 2016, 14:44
Hi Dirk,

Het is een erg oud topic, en je vraag is ongetwijfeld beantwoord. Maar voor mensen die met dezelfde vraag zitten is het misschien zinnig om te melden dat ik bezig ben om een synth cursus op te zetten (in Nijmegen).

Je kunt de details hier vinden: http://riversynths.com/synthworkshop

Groeten,

Rutger
Titel: Re: Synthesizer cursus
Bericht door: johnny op 07 maart 2016, 17:44
Hi Dirk,

Het is een erg oud topic, en je vraag is ongetwijfeld beantwoord. Maar voor mensen die met dezelfde vraag zitten is het misschien zinnig om te melden dat ik bezig ben om een synth cursus op te zetten (in Nijmegen).

Je kunt de details hier vinden: http://riversynths.com/synthworkshop

Groeten,

Rutger

Lijkt mij heel nuttig ,zo,n curcus. Heb in het verleden verschillende Synthesizers gehad- yamaha dx 7-Roland D 80-Korg M1, , Gem S3 turbo,enz, maar heb nooit alles er uit kunnen krijgen wat zo,n machine allemaal kan.
Maar is dat in 4 uurtjes te leren?
 Gr,Johnny (Enschede)