Keyboardforum

Yamaha keyboards => PSR S5x0/S7x0/S9x0 => Topic gestart door: Ron op 30 augustus 2021, 10:52

Titel: SX 900 in tha house
Bericht door: Ron op 30 augustus 2021, 10:52
Afgelopen Zaterdag bij Muziekhuis Dera de SX 900 opgehaald.

Allereerst over muziekhuis Dera:

een regelrechte aanrader. Ontvangen met een heerlijke bak koffie, en een echte limburgse vlaai.
Het enthousiasme van Pedro en zijn personeel was direct merkbaar en dat gaf een vertrouwd gevoel.

De SX 900 stond, uit de doos, al klaar omdat hierop een x-aantal expansion packs extra werden geinstalleerd door Pedro. Al met al verlieten wij zeer tevreden een  klein uurtje later het pand.

Ook hier was de voorraad zeer beperkt, er was nog 1 SX 900 voor de klant die na ons kwam en hierna was de voorraad op. Dit geeft dus wel aan hoe populair de SX 900 is.

Nu de SX 900:

Ik heb er nog niet veel op kunnen spelen maar mijn ( onze ) eerste indruk is WAUW.
Thuis gekomen uit de doos gehaald en in de woonkamer op de bank gezet en ff een uurtje van alles en nog wat uitgeprobeerd.

De styles zijn stuk voor stuk subliem te noemen net zoals de klanken.
Het lijkt wel of ze bij Yamaha gestoken zijn door een werkbij  ;) want je kunt echt merken dat ze aandacht hebben besteed om een zo compleet mogelijk product af te leveren, zonder dat je hier eerst een aparte studie voor moet gaan volgen.

Ik vond heel gauw mijn weg op het instrument dankzij de logische indeling maar ook dankzij het zeer duidelijke touchscreen.

Alles is naar je eigen hand te zetten door o.a. de assingable knoppen hiervoor te gebruiken.
En daar hoef je echt geen hogere wiskunde voor te hebben gevolgd.

Het toestenbord speelt heerlijk, veel beter dan de plastic rotzooi op andere voorgangers.
Ook dit heeft Yamaha goed opgepakt.

De geluidskwaliteit van de speakers is super en ruim voldoende om een huiskamer goed te vullen met geluid. Ik heb ze in onze homestudio uitgeschakeld, omdat ze extern versterkt worden.

Een tip: als je de SX 700 of 900 besteld bij Muziekhuis Dera geef de extra 150 uit en bestel
de Premium versie. Deze is het geld echt waard en is de naam uitbreiding waardig.
Wat een geweldige extra styles / klanken / regitsratie's zitten er tussen.

Zondagmorgen heb ik hem in de studio geplaatst ( Zie foto ), aangesloten en de kabels weggewerkt.

Het aansluiten via de MIDI heb ik me nog niet in verdiept wegens tijdgebrek.
Ik zal me hierin ook eerst in moeten lezen omdat ik hiermee niet echt ervaring heb.
Wel even gekeken of mijn Cubase 11 Pro hem herkende en wat opnam. Dit was het geval, maar
dat klonk als een walvis met bronchitis ;D

Binnenkort twee weken vakantie en dan ga ik me hierin verdiepen, er zal in het keyboard qua instellingen wat aangepast moeten worden maar ook in Cubase, dus dat komt wel goed.
Mocht er iemand op dit forum zijn die me tips kan geven, dan hou ik me aanbevolen.

Het Yem verhaal ga ik me ook mee bezig houden, het is niet echt moeilijk maar ik heb op dit moment niet de tijd om hier in alle rust naar te kunnen kijken. Daarbij heb ik al een hulplijn op de achtergrond ;) waarvan ik zeker gebruik ga maken mocht ik er echt niet uitkomen.

Kortom ik ( wij ) hebben geen moment spijt van deze aankoop en het besluit om niet voor Korg te gaan en ik zou de SX serie zeker aanraden aan mensen die voor onder de 2000 een goed keyboard zoeken.


Ron.


Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: BramvT64 op 30 augustus 2021, 14:37
Beste Ron, alvast felicitaties dat je hem in huis hebt....er zullen nog wel meer oohh en aahh's klinken zodra je je wat meer in de styles hebt verdiept ;)...ik raad je zeker ook aan om het gratis Yamaha pack Russian Classical te installeren (via YEM)...kost geen 1 mb aan ruimte omdat het alleen 20 styles zijn.

Wellicht ben je niet zo van klassieke muziek, maar er zitten daar een paar styles tussen die voices uit je SX900 halen (ook en vooral tijdens het afsluiten van een style (''Ending III"" knop)....daar ben ik nu, na bijna 2 jaar de SX 700 en 900 onder handen te hebben gehad, nog steeds enorm verbaast over....zeker met een 2.1 set erop aangesloten. :)

Er zit wat dat betreft WEL een duidelijk verschil tussen de S970/s975 serie en deze SX serie...ik heb het natuurlijk zelf allemaal mogen ervaren.

Overigens....voor het goed afspelen van dit Russian Classical pack hoef je geen SX900 te hebben....de SX700 speelt het net zo goed af, dit zeg ik vooral voor de huidige en toekomstige SX700 eigenaren. ;)
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: Rene67 op 30 augustus 2021, 21:26
Ja, Ron, ik kan mij er helemaal bij aansluiten. Geen woord teveel gezegd.
Blij dat ik ook voor de sx900 heb gekozen. Die toetsen voelen inderdaad beter aan. Niet meer dat rare gevoel. Ik heb ook op een of andere manier niet het gevoel dat ik maar 61 toetsen heb zoals ik dat wel met de s775 had. Voelt veel breder aan.

Veel plezier met de Yamaha.
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: Rene67 op 12 september 2021, 12:51
Ik weet niet hoe het jullie vergaat met de SX900 maar ik kom niet door de handleiding heen.  :laugh: :laugh:
Dan heb ik 1 bladzijde gehad en dan druk ik op het "geleerde" knopje en dan dwaal ik weer helemaal af met een song en hoor ik weer iets anders erin en pak ik weer een andere style en uiteindelijk ben ik weer een uur verder en denk : O ja, waar was ik gebleven. :laugh: :laugh:
Klinkt allemaal zo goed
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: Ron op 12 september 2021, 13:26
Ik weet niet hoe het jullie vergaat met de SX900 maar ik kom niet door de handleiding heen.  :laugh: :laugh:
Dan heb ik 1 bladzijde gehad en dan druk ik op het "geleerde" knopje en dan dwaal ik weer helemaal af met een song en hoor ik weer iets anders erin en pak ik weer een andere style en uiteindelijk ben ik weer een uur verder en denk : O ja, waar was ik gebleven. :laugh: :laugh:
Klinkt allemaal zo goed


Herkenbaar Rene,

ik ben nu zover dat ik hem heb ingesteld voor opnames in de studio.
Zowel via de audio uitgangen ( incl sub 1 & 2 ) werken en de midi ook.
Dankzij deze man, Rico Morgenstern:

https://youtu.be/kCnWsDpOWng

Heel veel bruikbare tips, ondanks dat het op een Genos gebasseerd is, heel veel aan gehad, en zeker wat betreft het Midi verhaal. Ok het is in het Duits, maar ook al is je Duits net zo goed als zijn Chinees, het is zo duidelijk uitgelegd dat je hier geen hogere wiskunde voor nodig hebt.

Heb ondertussen persoonlijk contact met hem gehad en er komen nog meer video's aan voor de Genos en Cubase maar ook voor de SX900, alleen maakt hij ze eerst voor de Genos omdat hij dit instrument in zijn studio heeft staan. Dit maakt mij allemaal niks uit, de SX900 zit heel dicht bij de Genos, ben hier al heel erg blij mee.

Ik zat me hier suf te zoeken et cetera, en met behulp van de video's van deze man, is het echt verdomde simpel. Het is misschien niet zoals een echte midibeet het zou doen, maar zal mij worst zijn, het werkt en daar gaat het om.

Ik kan nu dus op 2 manieren opnemen, via audio en via midi en me nu dus ook verder concentreren op de geweldige sound van dit keyboard.

Iedere keer ontdek ik weer wat nieuws en dan ben ik zo weer een uurtje verder.

Nu 2 weken vakantie, dus tijd genoeg en ben nu bezig om registraties te verzinnen, te noteren, om zo voorbereid te zijn voor het maken van o.a. orkestbanden maar ook om zo ff mee te jammen samen met de vrouw en collega muzikanten.

Eigenlijk baal ik best wel dat de Genos gewoon te ver buiten het budget lag en nog steeds ligt, maar wie weet.............en ach........dromen mag........en misschien komt Yamaha nog wel met een 76 toetsen variant van de SX900.

Voorlopig ben ik er superblij mee en heb ik echt geen spijt dat ik ben overgestapt van Korg naar Yamaha..........


Ron.

Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: BramvT64 op 13 september 2021, 11:50
Ik ben blij dat jullie beiden (Ron en Rene) zo blij zijn met de SX900...ruim een jaar geleden voelde ik mij wat ''eenzaam'' hier op het forum met mijn SX900 en hoe mooi hij is en wat er allemaal mee kan :) ....en als je een beetje weet om te gaan met YEM kan je met de 1gb aan expansion memory als het moet, er wel 8 packs op kwijt, mist je uit grote packs, de wat mindere voices eruit haalt (groene vinkje uit), zodat er het er allemaal net op past, wat ik ook heb moeten doen met de SX700, met maar 390mb expansion.

Dan heb ik echt (nog) geen heimwee naar een Genos, die ik uiteraard nog nooit in bezit heb gehad, maar na 4 jaar en vele filmpjes op YT te hebben gehoord van de Genos en dan vooral het soort muziek die ik mooi vind, ben ik eigenlijk alleen benieuwd hoe het met de koorstemmen staat van de Genos...ik moet nog steeds een keer langs Soneg (Arno), Arno had mij al eens uitgenodigd om zijn Genos te komen beluisteren. ;)

Probleem is weer dat ik aan 66 key's genoeg heb, hooguit een enkele keer met een accordeonnummer dat je op uiterst rechts 1 octaaf mist, maar dat los ik dan maar op met de 2 knoppen 1 oktaaf hoger of lager, welke knoppen Yamaha ook uiterst rechts heeft gemaakt op de SX 700 (900 dacht ik ook).

Wat ik WEL weer mis aan de SX700 en die de SX900 wel heeft, is het verschil in Soundchip...de SX900 zit blijkbaar dichtbij die van de Genos (of is gewoon gelijk), neem eens een proef met de originele Genos styles (die jullie beiden van mij hebben gekregen als het goed is) en zoek onder Ballroom op pagina 3 de 2 styles op (met OTS AAN!) TheatreFoxtrot en TheatreQuikstep....en dan Intro III en Mainvariation 4 instellen en dan even testen met de OTS toetsen, hem opstarten...de SX900 haalt dan zowel de style als de Theatre voices van de Genos naar boven...terwijl ze op de SX700 erg minnetjes klinken.

DUIDELIJK verschil dus tussen de 700 en 900....maar goed, ik gebruik dan de originele T4 styles en heb nog het 6 jaar geleden gekochte pack uit GB met 20 Theatre voices van Leigh Wilbraham en dan klinkt dat best fraai (was origineel voor de T3 en T4, zijn UVN's)...maar ja, je wilt natuurlijk het beste van het beste hebben, daar hebben wel meer keyboardspelers last van. ;)

In december verwacht ik wat extra geld (klein erfenisje), zie soms al een Genos te koop staan voor 2200 euro....probleem blijft wel dat ik met de ruimte zit in mijn woonkamer, omdat de PSR serie en de Tyros met 66 toetsen precies passen op mijn plekje en de Genos niet, heb de T5 met 76 toetsen in huis gehad en had hetzelfde probleem, scheelt zeker 12 tot 15cm in de breedte.
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: Ron op 14 september 2021, 16:40
Hoi Bram,

jazeker ben ik  :red: met de SX900. Iedere keer ontdek ik weer wat nieuws.

Heb gisteren de audio styles van de Genos in het User geheugen gezet.
Man wat supergaaf deze styles en OTS instellingen, ongelooflijk.
Bij sommige styles ontbreken wat klanken in de OTS maar dat mag de pret niet drukken, die zoek ik zelf wel op.

Ik hoop dat Yamaha met het maken van audio styles doorgaat.
Al zou ik er voor moeten betalen, dat is het mij wel waard, ze zijn een echte aanvulling op hetgeen al in het keyboard aanwezig is.

Jou Genos styles, waarvoor nogmaals  :thanks, heb ik ondertussen ook doorlopen en klinken stuk voor stuk super.

Wat jou verhaal m.b.t. de Genos betreft, ik zou dan niet deze keuze maken, hoe mooi hij dan ook is, maar gaan voor de SX900. De prijs die je hebt zien staan van 2200 heb ik ook zien staan maar ik vertrouw het niet.
Het is te mooi om waar te zijn, daarbij is het geschrevene nu niet echt denderend Nederlands om het maar netjes te zeggen, en is de plaatser pas 3 weken actief op MP.

Als ik hem zou willen, dan kocht ik hem gewoon in de winkel, dan maar meer geld kwijt, maar terug kunnen vallen op service en garantie is heel belangrijk.

Misschien komt er voor de SX900 een geheugen uitbreiding naar bijvoorbeeld 2 Gb of 3 Gb en of een versie met 76 toetsen...............wie weet. Dat laatste is niet zo belangrijk, maar uitbreiding van het geheugen is toch wel welkom.

Greets,


Ron.
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: Soneg op 14 september 2021, 16:56
Klopt wat die Genos betreft op MP voor 2200 , zijn al diverse mensen die ik ken op af gegaan , en als puntje bij paaltje komt is de persoon en advertentie vertrokken , en even later staat ie der weer op .

Soneg  :uhuh
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: BramvT64 op 14 september 2021, 18:56
Eens Ron....de SX900 zou van mij, net zoals de Genos, 2gb expansion mogen hebben, ach wie weet komt er voor de kerstdagen nog iets nieuws uit van Yamaha, een opvolger van zowel de Genos als de SX900, wie weet? :coffee

En wees niet ongerust hoor (Ron en Soneg), alle keren dat ik een 2e hands Yamaha kocht, keek ik goed uit van wie en waar...pas in december ga ik er eens over nadenken, heb trouwens net op MP gekeken, er staat (behalve bij muziekzaken) geen enkele SX700/900 te koop van een particulier...wel een paar Genos'en voor i.i.g. boven de 3000 euro. ;)
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: BramvT64 op 19 september 2021, 12:44
Klopt wat die Genos betreft op MP voor 2200 , zijn al diverse mensen die ik ken op af gegaan , en als puntje bij paaltje komt is de persoon en advertentie vertrokken , en even later staat ie der weer op .

Soneg  :uhuh
Zo'n 5 a 6 jaar geleden (dus rond 2015/6) kocht ik een gebruikte T4, die nieuw in 2010 t/m 2012 ook tegen de 4000 euro zat....voor 2350 euro, heb zelfs de special uitvoering van de T4 gehad uit 2012 die in het zwart was uitgevoerd (forumlid Harry en ik hadden hem toen samen), die 4 jaar jong was, ook voor rond die prijs...dus als je een Genos van begin 2018 kan kopen, die al bijna 4 jaar oud is, zou dit toch moeten lukken voor rond de 2500 euro??

Maar ik wacht even tot ik bij jou je Genos heb gehoord...wie weet raak ik wel helemaal in de ban van hem en maak ik in mijn woonkamer een andere plek geschikt voor een breder keyboard (omdat die 1 octaaf extra heeft)....ik weet natuurlijk wat ik aan de SX900 heb, dat kriebelt nog steeds bij mij....maar wie weet hoe mijn indruk dan is van de Genos. ;)

Deze zal trouwens allang verkocht zijn, of zou dit ook een nepper zijn?  :o

https://link.marktplaats.nl/m1739818666
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: --Harry-- op 19 september 2021, 14:40
@Bram,
Een Genos voor 2000 euro lijkt me te mooi om waar te zijn.
Dit soort advertenties zijn vaak fake, zoals je al aangeeft.
Niet intrappen zou ik zeggen.
De Genos is iets meer dan 20 cm breder dan de SX700/900. Zou toch opgelost moeten kunnen worden.
Je noemde de T4 black beauty. Was ik toen heel blij mee. Geweldig apparaat.
Ik ben in ieder geval helemaal in mijn nopjes met dit pareltje. Helaas de laatste maanden wat minder gedaan ivm gezondheidsproblemen van mijn echtgenote.
Groeten en veel muziekplezier,
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: Rene67 op 19 september 2021, 19:02

Neem eens een proef met de originele Genos styles (die jullie beiden van mij hebben gekregen als het goed is) en zoek onder Ballroom op pagina 3 de 2 styles op (met OTS AAN!) TheatreFoxtrot en TheatreQuikstep....en dan Intro III en Mainvariation 4 instellen en dan even testen met de OTS toetsen, hem opstarten...de SX900 haalt dan zowel de style als de Theatre voices van de Genos naar boven...terwijl ze op de SX700 erg minnetjes klinken.

Waar had je die naar toe stuurt Bram ?
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: BramvT64 op 21 september 2021, 19:31
Waar had je die naar toe stuurt Bram ?
Ik heb even in mijn berichten gekeken, maar was in de war met een ander forumlid...stuur je emailadres maar even op via PB......dan stuur ik het op naar je, die Genos Styles. :)
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: Rene67 op 26 september 2021, 12:47
Ja, die klinken goed vol. Al weet ik natuurlijk niet hoe het op de SX 700 klinkt.  :muziek
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: BramvT64 op 26 september 2021, 22:57
Ja, die klinken goed vol. Al weet ik natuurlijk niet hoe het op de SX 700 klinkt.  :muziek
Magertjes, vergeleken met de SX900.....maar dat wist ik al natuurlijk. ;)

Er zit niet voor niks een dikke 800 euro verschil in qua nieuwprijs, als je beiden goed hebt bespeeld (maanden lang) begrijp je dat verschil wel.

Althans, de Theaterorgan styles van de Genos zijn geweldig, er staan er 2 op pagina 3 van Ballroom, het mooie is dat de SX900 alle 3 de stemmen op rechts pakt (dus geen streepjes).

Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: BramvT64 op 27 september 2021, 15:18
Helaas de laatste maanden wat minder gedaan ivm gezondheidsproblemen van mijn echtgenote.
Groeten en veel muziekplezier,
Harry, sterkte met je vrouw.
Titel: Re: SX 900 in tha house
Bericht door: --Harry-- op 27 september 2021, 15:35
tnx Bram.