Keyboardforum

Harde en zachte waren => MIDI - de techniek => Topic gestart door: Patrick op 10 januari 2006, 00:44

Titel: Newbies: MIDI
Bericht door: Patrick op 10 januari 2006, 00:44
Wat betekent MIDI?
MIDI staat voor Musical Instruments Digital Interface. Dit is een protocol. Een stel afspraken over hoe instrumenten met elkaar moeten communiceren.

Wat is een MIDI-file dan?
Iedereen heeft wel eens een draaiorgel gezien, ik neem aan dat iedereen weet dat zo’n ding bestuurd word door boekjes. Deze boeken worden door een ‘lezer’ gehaald die met pennen de boek aftast naar gaten. Ieder gat vertelt dan wélk instrument welke toon moet laten klinken.

Een midi-file werkt net zo.  Het is een lijst met commando’s. noot-aan en noot-uit.
Iedere commando zegt ook op welke track hij die noot moet afspelen, en welk instrument die track dan heeft.

Tracks??
Midi kan doorgaans 16 tracks bevatten. Meestal krijgt ieder instrument een track.  Maar het kan ook zo zijn dat halverwege de song, de track ineens een ander instrument heeft. Dit noemt men program changes.

Sys-EX.
Zoals ik al vertelde is midi bedoeld om instrumenten met elkaar te kunnen communiceren. Dat kan ook gewoon,  maar soms wil je iets aan sturen dat alleen een bepaalde type instrument heeft. Bijvoorbeeld een patch veranderen in een synthesizer. Dat kan. Dit noemt men System exclusive, kortweg, sys-ex. Als een ander instrument dan die sysex binnenkrijgt gebeurt er over het algemeen niets.

Wat kan ik dan met midi?
Midi kun je gebruiken als achtergrond muziek, terwijl je met je keyboard mee speelt, of meezingt. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een track uit te zetten. Als zeer flexibel orkestband dus. 
Je kunt met midi ook kijken hoe een nummer in elkaar zit,  door met ‘notation software’ (om bladmuziek te schrijven) een midi-file te openen zie je de noten die gebruikt worden in een midi-file.  Je ziet de midifile dan als bladmuziek.

Gr,
Patrick


De serie artikelen die Patrick over MIDI schreef, zijn op zijn verzoek verwijderd. Patrick vertrok van het forum "met slaande deuren" en vond het nodig ook zijn artikelen te laten verwijderen. Helaas.
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Patrick op 28 maart 2006, 19:42
patrick; Daar is MIDI zelfs voor uitgevonden. Om verschillende instrumenten te laten praten. ongeacht merk of type, midi werkt gewoon altijd.
Patrick ligt toe

Hm,  Lang verhaal, zal het proberen heel kort neer te zetten.

Tegenwoordig kun je met een keyboard meer als 1 toets tegelijk indrukken. Dat was zo'n 25 jaar terug nog niet (ja dat was er wel, maar echt meer als 4 was er ook niet. Maar dat is nu niet relevant). Wil je er meer hebben, dan had je ook meer synthesizers nodig. Als je dan 8 tonen tegelijk wilde laten klinken had je simpel weg ook 8 synthesizers nodig.
Ik hoef je dan niet uit te leggen dat er geen mens is die ook echt 8 klavieren kan bedienen. Daar had men wel iets op gevonden. Je ging de apparaten met elkaar verbinden. Hierdoor kon je met slechts één synthesizer zoveel synthesizers aan sturen als je wilde.
Voor de jaren 80 kon je alleen synthesizers van hetzelfde merk op elkaar aansluiten. Simpelweg om dat de een andere commando verstuurde dan de ander. Zelf synthesizers van een ander model kon je soms niet eens aansluiten. Dus als je muziek wilde maken met meer tonen dan 1, dan moest je ook meer synthesizers kopen van hetzelfde merk en type!

De bekende fabrikanten kwamen begin jaren 80 (ik geloof 1982) bij elkaar om aan deze flauwekul een eind te maken. Ze stelde bepaalde afspraken dat ervoor moest zorgen dat alle synthesizers dezelfde opdrachten zouden gebruiken. Ongeacht welk merk of type. Dit was de eerste afspraak over midi, later bepaalde men nog welke geluiden op welke bank moesten komen (1990), zodat sequences (midi-files) op iedere synthesizer ongeveer hetzelfde klonk. Dit is nu bekend als General Midi.
Sinds kort (4 of 5 jaar?) hebben we een nieuwe standaard: General Midi 2.
General Midi(2) kun je overal op ieder merk of type gebruiken.
 
Files van het type GS (General Standard)is speciaal voor Roland. Deze is iets uitgebreider. En ondersteund functies die alleen Roland heeft. XG (extended midi) is ook zoiets, maar deze is voor Yamaha.
Deze files kun je wel onderling uitwisselen. In principe ondersteunen ze ook GM. Maar dit is meestal niet het geval. Vooral XG files vinden het niet leuk om op een Roland afgespeeld te worden.

Ik hoop dat dit een beetje duidelijk uitgelegd is.  Voor meer info over midi kun je ook bovenstaande artikel over de beginselen van midi lezen.


Gr,
Patrick
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Patrick op 13 december 2006, 23:49
Veel gestelde vragen:

Is het mogelijk om van WAV of MP3 een midi-file te maken?

Nee, Converteren van audio naar midi komt op hetzelfde neer als water in wijn veranderen.
Water in wijn veranderen kan dus niet, maar er is wel een programma dat van een schone audio bestand met één instrument, en zonder effecten, een redelijke midi-file kan maken.
Het heet Audiotune pro en het is <hier> (http://www.neuratron.com/audioscore.htm) te vinden.
Je kunt kiezen of je laag, midden of hoge tonen wilt converteren. Dus eventueel zou hij een simpel muziekbestandje nog kunnen converteren. Maar de meeste instrumenten overlappen elkaar, en dan hou je niets over van je midi bestand. Je zou dus met de hand het bestand nog moeten aanpassen, maar dit is nog meer werk als zelf een midi bestand maken.
Titel: Re: Newbies: MIDI, 2 VRAGEN
Bericht door: sweetdialog op 04 april 2009, 11:51
Dag beste Leden,

vraag 1: Hoe weet ik of een MIDI file op mijn computer een "GS" is, een "XG" is of een "GM" is??? (zie bericht van Patrick hierboven) Rechtermuisknop en dan eigenschappen enz. maakt mij niets wijzer....

vraag 2: Patrick schrijft hieronder (of boven) dat XG Files het niet zo leuk vinden om op een Roland gespeeld te worden omdat deze eigenlijk voor Yamaha keyboards zijn. Wat gebeurt er als ik toch een XG File in mijn Roland doe?

zie hier de opmerking van Patrick:
Files van het type GS (General Standard)is speciaal voor Roland. Deze is iets uitgebreider. En ondersteund functies die alleen Roland heeft. XG (extended midi) is ook zoiets, maar deze is voor Yamaha.
Deze files kun je wel onderling uitwisselen. In principe ondersteunen ze ook GM. Maar dit is meestal niet het geval. Vooral XG files vinden het niet leuk om op een Roland afgespeeld te worden.

MvG Ferit
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: sweetdialog op 04 april 2009, 11:54
Als ik rechtermuisknop gebruik staat er  ".mid"   achter de midifile. Betekent dit gewoon standaard midi file ofzoiets?

vriendelijke groeten,

Ferit
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Bart op 04 april 2009, 12:07
Nee.

Elke MIDIfile kan volgens een andere standaard zijn gemaakt. XG, GM, GS. Die standaard bepaalt welke commando's er nodig zijn om het nummer af te spelen. Als je een XG-midifile afspeelt op een apparaat dat de XG-standaard niet ondersteunt of kent, zullen de geluiden allemaal verkeerd worden weergegeven, da's alles.

In de "header" (eerste deel van de file) staat, voor je keyboard leesbaar, welke standaard wordt gebruikt. De meeste keyboards begrijpen tegenwoordig de diverse standaarden wel (soms in beperkte mate, zoals bij de Roland de XG-Lite modus). Je keyboard schakelt dan zelf om naar de juiste modus om de MIDI af te spelen.
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: DualLoop op 18 april 2013, 12:36
Hallo, ik ben nieuw op dit forum.

Neem niet kwalijk is als ik deze post onder de verkeerde topic heb geplaatst maar heb een beetje hulp nodig.

Ik wil dit jaar m'n oude hobby weer nieuw leven inblazen. Van de zomer heb ik de aankoop voor een Yamaha MOX8 gepland. Maar tussentijds wil ik met een oud keyboard met midi wat gaan experimenteren.

Ik heb nu een gratis Arturia Minimoog V original gedownload. Voor mij klinkt dat ding zeer vet en ik vroeg me af of ik met midi deze softsynth kan aansturen. Ik heb even een duwtje nodig in de goede richting dus graag jullie hulp...
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Tostie op 18 april 2013, 12:52
Gezien je praat over een oud keyboard (voor ons is het ook handig om te weten welk model) vermoed ik dat deze geen usb midi aansluiting heeft. In dat geval moet je de 'analoge' MIDI in- en outputs converteren naar usb. Dit kan je doen met een kabel zoals deze (http://www.bax-shop.nl/midi-interface/roland-um-one-usb-midi-interface/product-details.html).

Hierna zou je muziek moeten kunnen maken met de Arturia softsynth als geluidsbron en je keyboard als controller (standalone). Als je ook wil sequencen (opnemen, midisporen) is het handig om DAW software te kopen, zoals Cubase, Cakewalk, Ableton, etc. Hierbij fungeert de Arturia als VST (plugin) binnen de sequencer software.

Gr. Joost
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: DualLoop op 18 april 2013, 13:40
Thx,

Het is een 'antieke' Yamaha DSR2000. Ik moet inderdaad nog een midi to usb kabel kopen. Ik vroeg me af of de Alturia softsynth volledig met midi aan te sturen was en dat het niet alleen een lekkermakertje is.
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Willem52 op 18 april 2013, 13:50
Lijkt mij goed om te laten weten, dat de 5 polige MIDI
aansluitingen de data DIGITAAL overdragen.
Daarom is er niets 'analoogs' aan, hooguit 'LEGACY'.
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Janus op 19 april 2013, 08:45
De 5 polige midi kabel is een standaard (din)audio kabel
Van de 5 polen worden er maar 3 gebruikt
Je hoeft niet naar een speciale midi kabel te zoeken
De meesten hebben deze audio kabels nog thuis liggen
Je moet wel een midi interface op de pc hebben
Anders kan je beter een Usb midi kabel met driver kopen
Die vind je op het internet voor Circa 20 Euro

Gr.Jan
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Ramon1973 op 19 april 2013, 21:13
De 5 polige midi kabel is een standaard (din)audio kabel
Van de 5 polen worden er maar 3 gebruikt
Je hoeft niet naar een speciale midi kabel te zoeken
De meesten hebben deze audio kabels nog thuis liggen
Je moet wel een midi interface op de pc hebben
Anders kan je beter een Usb midi kabel met driver kopen
Die vind je op het internet voor Circa 20 Euro

Gr.Jan

Hoi Jan,

Tussen een Audio en MIDI kabel zit wel degelijk een verschil en heb het vroeger vaak ondervonden dat ik weer eens een Audiokabel tussen de MIDI instrumenten had geprikt omdat data verzenden en ontvangen of heel langzaam of fout ging.

Als je een MIDI naar USB kabel koopt zou ik niet de goedkoopste nemen, die heb ik namelijk en dat is meer voor techneuten bedoelt want de buffer van de USB interface loopt binnen 20 toetsaanslagen over en krijg je een heel aparte versie van gespeelde melodie als je deze dan terug luistert via Cubase of andere DAW pakketten.
Omdat ik nu met een D-10 van Roland werkt gebruik ik deze kabel weer maar heb spijt niet een 10 euro meer te hebben uitgegeven destijds.

Groetjes:Ramon
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Janus op 20 april 2013, 15:27
Tussen een audio kabel en een midi kabel zit geen verschil
Het is dezelfde soort kabel
Gewoon standaard din
Je hebt wel slechte en goede kabels
Ik werk al 20 jaar met standaard din kabel
en nooit ergens last van gehad
De kabel is geen interface hij brengt alleen data of audio over

Gr.Jan
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Ramon1973 op 20 april 2013, 19:00
Hoi Jan,

Nou je haalt nu 2 dingen door elkaar vermoed ik...zoals ik al schreef in mijn laatste zinnen in mijn posting dat het zaak is om voor een goede MIDI to USB interface te kijken i.p.v. een goedkoop model aan te schaffen.

Met een audiokabel welke je standaard bij de Philips audioboer kocht was MIDI ontvangen geen optie.
Dit heeft te maken met het feit dat een audio kabel de middelste pen ook als massa gebruikt zelfde als de ring om de stekker zelf heen, bij MIDI aansluiting heb je dan dus een sluiting te pakken.
Vooral als je dan MIDI bulk ging uitvoeren dan kreeg je een error terug.
MIDI kabels gebruiken voor Audio is geen probleem trouwens.

Groetjes:Ramon
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Janus op 20 april 2013, 19:50
Dat klopt niet helemaal
Als er sluiting is komt er helemaal geen signaal door
Het is alles of niets
Het ligt ook aan de fabrikant van de hardware
Door te proberen kom je daar achter

Gr.Jan
Titel: Re: Newbies: MIDI
Bericht door: Ramon1973 op 20 april 2013, 22:17
Hoi Jan,

Nou de hele oude audio kabels welke ik zoal nog heb zijn doorgeschakeld met de massa, de middelste pen dan.
De nieuwere MIDI en Audio kabels zijn hetzelfde zat ik op internet te lezen.
Had te maken met een afstandsbediening welke Philips toen op de markt bracht welke via de middelste signaalpen zijn commando signalen naar de stereoset terug stuurde.
Dus je had gelijk alleen ik ben van voor de Falkland oorlog dan krijg je snel verwarring ;D

Groetjes:Ramon