Keyboardforum

Algemeen => Synthesizers => Topic gestart door: Eyescube op 27 oktober 2007, 11:33

Titel: Enkele Fantom vraagjes
Bericht door: Eyescube op 27 oktober 2007, 11:33
Heb zopas mijn Fantom, nu vroeg ik mij het volgende af?

Als ik de Fantom zou terug zetten naar zijn fabrieksinstelling is dan de OS update en de audio expansion verwijderd?

Ik heb ook de indruk dat de outputs niet zo versterkt zijn dan die van mijn S90, met het volume helemaal open van beide klinkt de Fantom stukken stiller.
Je kan dit wel opvoeren in een van de menu's heb ik al gezien maar dan hoor je de bijgeluiden wel veel duidelijker, of kan het één niet zonder het ander.

Als ik een preview doe van bv. de grand piano's dan klinkt het net echt, helder en dynamisch maar als ik dan zelf speel klint het maar dof en helemaal niet zoals de preview.
Het zou toch niet logisch zijn dat ik daar zelf nog moet gaan aan tweaken?

Als laatste, wanneer ik de Fantom aansuit op de PC moet je dan de midi en de USB kabel aansluiten.
Blijkbaar zonder midikabels werkt het niet of doe ik wat verkeerd. Kan het niet echt uitmaken aan de hand van de handleiding.
Om bestandjes te verzenden zou je toch geen midi moeten nodig hebben?

Thx
Titel: Re: Enkele Fantom vraagjes
Bericht door: Patrick op 27 oktober 2007, 11:55
Heb zopas mijn Fantom, nu vroeg ik mij het volgende af?

Als ik de Fantom zou terug zetten naar zijn fabrieksinstelling is dan de OS update en de audio expansion verwijderd?

Ze blijven gewoon staan. Het enige wat hij reset zijn de presets en instellingen.

Citaat
Ik heb ook de indruk dat de outputs niet zo versterkt zijn dan die van mijn S90, met het volume helemaal open van beide klinkt de Fantom stukken stiller.
Je kan dit wel opvoeren in een van de menu's heb ik al gezien maar dan hoor je de bijgeluiden wel veel duidelijker, of kan het één niet zonder het ander.

Instrumenten worden niet echt geijkt op volume. Dit verschil houd je altijd. De Fantom heeft daarbij nog heel erg veel opties om volume op te voeren.
Als het geluid al goed klinkt, en je wilt het alleen maar luider, dan moet je alleen de knop op je synth gebruiken. (dus geen menu's gebruiken)

Citaat
Als ik een preview doe van bv. de grand piano's dan klinkt het net echt, helder en dynamisch maar als ik dan zelf speel klint het maar dof en helemaal niet zoals de preview. Het zou toch niet logisch zijn dat ik daar zelf nog moet gaan aan tweaken?

Als jij een geluid opent in de performance mode, neemt hij de effect instellingen niet mee. Hierdoor klinkt hij kaler. Ik persoonlijk vind dit een hele zware handicap van de synthesizer die verder wel perfect is.
Verder moet je beseffen dat die previews gespeeld zijn door iemand die goed met het klavier en pedaal overweg kan. Dit zijn ervaren mensen, waar jij (en ik) niet aan kunnen tippen. Oplossing: je zou een effect kunnen gebruiken genaamd compressor. Hierdoor klinkt het wat voller.

Citaat
Als laatste, wanneer ik de Fantom aansuit op de PC moet je dan de midi en de USB kabel aansluiten.
Blijkbaar zonder midikabels werkt het niet of doe ik wat verkeerd. Kan het niet echt uitmaken aan de hand van de handleiding.
Om bestandjes te verzenden zou je toch geen midi moeten nodig hebben?

Voor de Fantom Editor op de PC moet je midi gebruiken. Ook voor midi transmissie heb je midi kabels nodig.
USB heb je alleen nodig wanneer je bestanden gaat verzenden.

Gr,
Patrick
Titel: Re: Enkele Fantom vraagjes
Bericht door: Eyescube op 27 oktober 2007, 12:20
Bedankt Patrick voor je antwoord

Wat het volume betreft is de volumeknop echt niet genoeg hoor.
Als ik in de band speel en zou twee keyboards gebruiken dan kan ik natuurlijk wel mijn versterkervolume opvoeren of het idd in de fantom aanpassen maar wil maar zeggen dat het verschil echt groot is.
Zoals je zegt is dit idd niet geijkt.
Ik zal nog één en ander proberen ;)

De sound (zonder effecten dan) van de piano vind ik vergeleken met de S90 ondermaats ook al zijn ze door de beste gespeeld. De kwalitiet van het geluid is een beetje teleurstellend, wat de piano betreft dan. Mss mag ik niet vergelijken met yamaha, al hun sounds zijn zowieso dynamischer. Dan zal het toch tweaken worden :)
Dat is inderdaad wel jammer dat die instellingen niet mee worden overgenomen dat hadden ze toch kunnen voorzien.
De rest klinkt wel mooi hoor, de gitaren en vooral de blazers vind ik uitskekend.

grt M.
Titel: Re: Enkele Fantom vraagjes
Bericht door: Patrick op 27 oktober 2007, 13:04
Bedankt Patrick voor je antwoord

Wat het volume betreft is de volumeknop echt niet genoeg hoor.
Als ik in de band speel en zou twee keyboards gebruiken dan kan ik natuurlijk wel mijn versterkervolume opvoeren of het idd in de fantom aanpassen maar wil maar zeggen dat het verschil echt groot is.
Zoals je zegt is dit idd niet geijkt.
Ik zal nog één en ander proberen ;)

Je moet beide instrumenten op elkaar afstemmen. Met een mengpaneel bijvoorbeeld. Eenmaal afgestemd is het de taak van de versterker om het geheel te versterken. Als een zanger te zacht klinkt bij een concert moet de zanger niet harder gaan zingen, dan moet de meng-meneer in het publiek de volume regelen van die microfoon.
Wat wel is; met de Fantom moet je best wel op die toetsen stampen wil je de maximale aanslag (127) krijgen.

Citaat
De sound (zonder effecten dan) van de piano vind ik vergeleken met de S90 ondermaats ook al zijn ze door de beste gespeeld. De kwalitiet van het geluid is een beetje teleurstellend, wat de piano betreft dan. Mss mag ik niet vergelijken met yamaha, al hun sounds zijn zowieso dynamischer. Dan zal het toch tweaken worden :)

Smaken verschillen. Ik zelf vind dat Yamaha heel slecht is met piano's vergeleken met Roland. Maar als je wat langer op dit forum zit, merk je dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. qua dynamiek (technisch) denk ik niet dat de een beter is als het ander...

Citaat
Dat is inderdaad wel jammer dat die instellingen niet mee worden overgenomen dat hadden ze toch kunnen voorzien.

Vind ik ook. Maar iedere synthesizer heeft hier last van. Althans de synths van Roland en Yamaha. Korg weet ik niet.
De nieuwste yamaha Synthesizers (Motif XS) hebben dit overigens wél.

Gr,
Patrick
Titel: Re: Enkele Fantom vraagjes
Bericht door: dojec op 29 april 2008, 09:53
Om op het laatste puntje te antwoorden, je hebt niet je midikabels EN usb kabel nodig.
Als je usb wilt gebruiken, moet je wel in je menu de midi instelling verzetten naar usb.

Dit staat in de handleiding: ( p218-219 Hoofdstuk: Aansluiten op uw computer via USB (USB mode) )

USB opslag modus selecteren
U moet de USB opslag modus aanzetten, voordat u de Fantom-X en uw computer met een USB kabel aansluit.
1. Druk op [MENU].
2. Druk op of om ‘System’ te selecteren en dan op[ENTER] drukken.
3. Druk op ([F1 (⇑)] of [F2 (⇓)]) om ‘USB’ te selecteren.Het USB venster verschijnt.
4. Druk op of om ‘USB Mode’ te selecteren.
5. Draai aan de VALUE draaischijf of gebruik [INC] [DEC] om ‘STORAGE’ te selecteren.
Een dialoogvenster, waarin u om bevestiging wordt gevraagd,verschijnt.
6. Om van USB modus te wisselen, dient u op [F8 (OK)] te drukken. Als u besluit om niet te wisselen, dient u op [F7(Cancel)] te drukken.
USB opslag modus zal geselecteerd worden.
7. Als u wilt dat de Fantom-X de volgende keer, dat hij opstartaanvangt in USB opslag modus, dient u op [F8 (SystemWrite)] te drukken om de Systeeminstellingen op te slaan.

MIDI modus selecteren
U moet de USB opslag modusaanzetten, voordat u de Fantom-X en uw computer met een USB kabel aansluit.
Als u USB MIDI modus heeft geselecteerd, kan niets ontvangenworden via de MIDI IN aansluiting.
1. Druk op [MENU].
2. Druk op of om ‘System’ te selecteren en dan op [ENTER] drukken.
3. Druk op ([F1 (⇑)] of [F2 (⇓)]) om ‘USB’ te selecteren.Het USB venster verschijnt.
4. Druk op of om ‘USB Mode’ te selecteren.
5. Draai aan de VALUE draaischijf of gebruik [INC] [DEC] om ‘MIDI’ te selecteren.
Een dialoogvenster, waarin u om bevestiging wordt gevraagd,verschijnt.
6. Om van USB modus te wisselen, dient u op [F8 (OK)] te drukken. Als u besluit om niet te wisselen, dient u op [F7(Cancel)] te drukken.
MIDI modus zal geselecteerd worden.
7. Druk op of om ‘USB MIDI-Thru’ te selecteren.
8. Draai aan de VALUE draaischijf of gebruik [INC] [DEC] ominstellingen te maken voor USB-MIDI Thru schakelaar.
Deze schakelaar specificeert of MIDI berichten ontvangen via de USB aansluiting of de MIDI IN aansluiting, opnieuw overgebracht zullen worden via de USB aansluiting of de MIDIOUT aansluiting (ON) of niet (OFF).
9. Als u wilt dat de Fantom-X de volgende keer, dat hij opstartaanvangt in MIDI modus, dient u op [F8 (System Write)] tedrukken om de Systeeminstellingen op te slaan.
Titel: Re: Enkele Fantom vraagjes
Bericht door: bartology op 29 april 2008, 10:11
Het verschil in volume tussen de S90 en de Fantom-X kan ik wel bevestigen. De Yamaha klinkt in de mix van de band inderdaad een stuk voller en krachtiger. Ik heb dit "probleem" opgelost door in live situaties de S90(ES in mijn geval, maar ik doe het ook met de MotifES) aan te sluiten op de Audio-In van de Fantom. De Fantom gaat vervolgens naar de mengtafel op het door mij gewenste volume. Het volume van de S90 stel je op je Fantom zo af dat het lekker klinkt als je ze beide bespeelt.
Voordeel is dat je zelf je volumes kunt afstemmen met de Fantom-X.

De Fantom-G heeft een voller en krachtiger geluid, overigens