Keyboardforum

Mededelingen, oproepen etc => Hee hallo, wie ben jij? => Topic gestart door: diego op 01 december 2017, 17:17

Titel: nieuw lid
Bericht door: diego op 01 december 2017, 17:17
Hallo,

Ik kom uit Belgie en ben hier nieuw. Enige tijd geleden heb ik een roland E96 verkocht van een familie lid die niet meer kon spelen wegens medische reden. Aangezien de verkoop prijs redelijk was voor zo’n oud toestel toestel heb ik er nu niet echt spijt van.
Zelf heb ik geen muziek ervaring meer. Vroeger blokfluit op school. Ging best wel goed. Maar dit zou nu niet meer lukken.
Nu ben ik aan het overwegen om eventueel ook keyboard te leren spelen. Wel op mijn eigen tempo. Ben 30 en leer wel snel als ik in iets interesse heb. Hierbij heb ik de volgende vragen?

De volledige serie van keyboard World lijkt me goed lesmateriaal. Nu is mijn vraag hoe ver sta je als je deel 4 erop hebt zitten. Ben je dan al in staat zoals nummers kleine cafe aan de haven bijvoorbeeld te spelen of balade pour adeline  (youtube voorbeeldjes)? Of is er dan nog een lange weg te gaan.

Aan keyboard denk ik aan een PSR S770 gezien er veel goede ervaringen zijn.  Mocht ik een keyboard kopen wil ik niet het goedkoopste model kopen.  Wel ook geen pro keyboards. Weet ook niet of de PSR S970 veel meerwaarde heeft. Weet dat deze meer geheugen heeft. Maar om te leren zal ik niet echt songs downloaden.  Misschien door de extra klanken is dit een betere deal als hij binnen mijn budget past. Staat wel in Nederland een stuk goedkoper dan in belgie.

Zo dit was het zo ongeveer  :zwaai
Titel: Re: nieuw lid
Bericht door: Megat op 01 december 2017, 17:50
Dag Diego,
Ik kan niet voor anderen spreken, daarom beperk ik me tot mijn eigen ervaring.
Keyboard leren spelen kost tijd en vergt  discipline. De cursus die ik gevold heb, was bij muziek 'De Roos'. Hier geven ze op een prettige manier online les, middels filmpjes op Youtube. Het notenschrift van de lessen kun je per 10 bestellen. De eerste 10 zijn gratis en voor de volgende series van 10 betaal je iets van €7,- of zo. Noten kunnen lezen is in mjn beleving onontbeerlijk als je muziek wil maken en dat leer je daar ook.
Ik kocht destijds een PSR-443 met de gedachte, dat je aan een instrument van €350,- geen €400,- kunt verliezen. Dit in het geval dat zou blijken dat het toch niet echt iets voor je is.
Na een paar weken elke dag oefenen, speel je je eerste deuntjes.
Van 'Het kleine cafe aan de haven' bestaan veel arrangementen. De meesrt eenvoudige kun je je daardoor sneller aanleren dan een meer aangeklede versie.

Succes bij je keuzes
Megat
Titel: Re: nieuw lid
Bericht door: BramvT64 op 01 december 2017, 19:35

Aan keyboard denk ik aan een PSR S770 gezien er veel goede ervaringen zijn.  Mocht ik een keyboard kopen wil ik niet het goedkoopste model kopen.  Wel ook geen pro keyboards.

Weet ook niet of de PSR S970 veel meerwaarde heeft.

Weet dat deze meer geheugen heeft. Maar om te leren zal ik niet echt songs downloaden.  Misschien door de extra klanken is dit een betere deal als hij binnen mijn budget past. Staat wel in Nederland een stuk goedkoper dan in belgie.

Zo dit was het zo ongeveer  :zwaai
Zeker heeft de s970 meerwaarde, Diego....toen ik een jaar geleden mijn Tyros-4 (toch niet de eerste de beste) verkocht heb ik meteen een s970 gekocht, de voordelen zijn teveel om op te noemen t.o.v. een s770 alhoewel dat zeker geen verkeerd keyboard is.

Maar het is wel aan te raden er (net als bij de Tyros) een 2.1 speakerset erbij te kopen....ik beveel dan de Logitech Z623 aan (rond de 150 euro nieuw)....je krijgt dan ongeveer hetzelfde effect als met een Tyros, zowel op de 770 als de 970.

De s970 heeft inderdaad 512mb flashgeheugen in zitten af fabriek....en op mijn s970 heb ik via YEM (Yamaha Expansion manager) 3 Packs in 1 kunnen zetten waardoor ik nu zowel het Church and Christmas pack, het aparte Churchpack (met iets van 40 klassieke orgelstemmen) en ook nog Best of Europe pack in 1x kan inladen bij het aanzetten.

Dat is niet mogelijk bij de s770, daar zit meen ik 128mb flash in, dus 1 pack kan erin maar dat is het dan wel.

Maar ook de vele prachtige extra voices zoals Ethereal Choir heeft alleen de s970....die afkomstig zijn van de Tyros 4 en 5...de s970 is in een filmpje op YUotube vergeleken met de Tyros-5 en behalve de warmere Piano klanken op de t5, konden ze verder weinig tot geen verschil merken tussen de s970 en de T5...de s970 (en de s770) is ook weer 2 jaar jonger dan de T5.

Ik weet niet wat je bedoelde met in NL goedkoper (nieuw of 2e hands ?), de s970 van mij staat wel op MP (ik ga nu toch maar eens voor een T5 met 76 toetsen...zal tijd worden hoor ik hier enkelen denken) ;D

Hier een demo van de koorstemmen :

https://www.youtube.com/watch?v=ybTKBHO3k18

En zo klinkt de Franse musette (afgespeeld op een extra speakerset uiteraard) :

https://www.youtube.com/watch?v=MJ7MgTiPsIE

Titel: Re: nieuw lid
Bericht door: --Harry-- op 01 december 2017, 22:14
Beste Diego,
 :welkom: op dit forum.
Ik ben zo'n 6 jaar geleden (60 jaar oud), zonder enige muziekervaring begonnen op een geleende PSR2000. Ik heb de methode "keyboard speel je zo" gevolgd. Resultaat na een/twee jaar vele caféetjes kunnen spelen. En redelijk noten leren lezen.
Zoals eerder gezegd. Alles valt of staat met oefenen oefenen oefenen. Elle dag minstens een uur, vijf dagen in de week. Dan gaat het lukken.
Welk keyboard je zou kunnen nemen is afhankelijk van je budget. Bram is ervaringsdeskundige en heeft een goeie raad. Neem er dan wel een subwoofer setje bij, dan heb je in ieder geval een mooie complete set. Misschien beter een gebruikte PSRS970 dan een nieuwe PSRS770. Bram heeft er eentje in de aanbieding.
Heel veel succes met je zoektocht.


Titel: Re: nieuw lid
Bericht door: diego op 02 december 2017, 11:41
Hallo,

even reactie op de berichten. Een PSR s970 zou ook wel nieuw binnen mijn buget passen. Wat ik bedoelde met goedkoper in NL is dat bv de PSR s970 bij bax music verkrijgbaar is voor 1660 euro. Bij lokale winkels hier in Belgie zit je al snel tegen of boven de 2000 euro. Dan nog iets meer voor de standaard (dacht aan Konig & Meyer 18810 Omega tafelmodel keyboard-standaard) en de boeken serie in prijs. Dit begint al snel op te lopen. Oke de service is misschien niet optimaal. Maar goed als je zoiets koopt hoop je dat je geen service gaat nodig hebben tijdens de garantie periode. Een keyboard kopen is ook niet hetzelfde of een wagen.

Van die extra set speakers had deze aanbeveling al gezien op het internet. Het aanbevolen set is ook in niet muziek winkels makkelijk verkrijgbaar.

Wat het leren betreft zou ik bij mijn keuze keyboard world blijven. Heb eventueel ook nog de luxe van iemand die regelmatig op bezoek komt bij familie en al tiental jaren keyboard speelt wel wat uitleg wil en kan geven. (maar als niet moet wil niemand tot last zijn) Destijds heeft hij mijn peter leren keyboard spelen. Speelde wel al vroeger accordeon. Maar kwam te zwaar. Nu een hersenbloeding gehad en één hand half verlamd + alles uit het geheugen voor muziek te maken. Is het vanzelfsprekend dat deze hobby niet meer mogelijk is.
Titel: Re: nieuw lid
Bericht door: pcallewaert op 02 december 2017, 11:50
Hallo Diego,

Welkom op het keyboardforum.  Zelf heb ik net als Megat de cursus van muziek de Roos gevolgd, waarbij ik geen afbreuk wil doen aan andere lespakketten.  Na een dikke 2 jaar spelen is het café aan de haven geen probleem maar er bestaan ontelbare versies van.  Wat onontbeerlijk is aan het leren spelen dat is de nodige discipline om iedere dag minstens een uurtje uit te trekken om te oefenen.  Eenmaal je eenvoudige deuntjes begint te spelen wordt het vanzelf een verslaving en wordt je naar je keyboard gezogen tijdens vrije momenten.

groetjes, Patrick
Titel: Re: nieuw lid
Bericht door: Rene67 op 02 december 2017, 20:31
Hallo Diego,

 :welkom:

Top dat je wilt beginnen met keyboard spelen. Yamaha PSR S770 is een prima apparaat.
Ik zou persoonlijk niet zo'n duur instrument kopen maar bij de Roland E96 blijven met de lessen die je wilt volgen en na een half jaar eens kijken of je net zo enthousiast bent en dan de stap maken.
Maar das mijn mening.
De jacht naar een ander instrument is overigens wel heel erg leuk.