Keyboardforum

Yamaha keyboards => Tyros 3 => Topic gestart door: Ron op 15 mei 2019, 12:06

Titel: Klanken T3 toewijzen in Cubase
Bericht door: Ron op 15 mei 2019, 12:06
Met dank aan Harald ( Heva ) voor deze uitleg.

Hieronder lees je eerst het probleem en daarna de oplossing.

Mijn bedoeling was: Een style kiezen in de Tyros en dat patroon opnemen in Cubase om het vervolgens te kunnen bewerken èn met gebruik van de originele Tyrosgeluiden (Tyros zit met een USB-kabel aan de computer) Daarvoor maakte ik eerst in Cubase een midi-track aan waarbij ik het kanaal op 'any' zette. Ik klikte in Cubase op de opnameknop en op de Tyros op de startknop en het werd opgenomen.

Na de opname koos ik in Cubase in het menu MIDI voor 'Dissolve part', daarmee wordt de miditrack uitgepakt en dan krijgt ieder instrument dat in die style zat z'n eigen spoor en midikanaal.

Mijn probleem was:  Na opname in Cubase kreeg ik niet altijd de goede geluiden die ik in de Tyros hoorde. De verkeerde drumkit klonk maar ook de andere instrumenten klopten niet altijd.

De oplossing is:

De instrumenten in de Tyros moeten blijkbaar één voor éen om ze te activeren worden HERkozen in de Tyros zelf.
Dat kan door op de Tyros op de Mixing Console te drukken. (Een paar keer drukken tot er boven in het schermpje staat dat het gaat om de Style-parts. (Dan zie je onderin Rhy1, rhy2, bass, chd1, chd2, pad, phr1 en phr2.)  Dat zijn de 8 midikanalen die Tyros gebruikt voor de instrumenten in een Style. Na het dissoven (dus na het uitpakken van het eerst gemaakte spoor dat het 'any-kanaal had) is het instrument dat Tyros afspeelt op kanaal 9 ingesteld op de knoppen bij Rhy1, het instrument dat Tyros afspeelt op kanaal 10 staat ingesteld onder rhy2, enz. 

Om te zien welk instrument de Tyros precies op ieder kanaal in die style gebruikt kies je in die juiste mixingconsole pagina (waar boven in staat dat het om de Style-parts gaat) voor de C-knop links van het schermpje. Kies daarna onder Rhy1 voor de het onderste pijltje onder het cijfer 1 en je komt in een ander menu terecht (Voice-revoice) waarin het instrument staat dat Tyros gebruikt (maar dat ik dus niet altijd juist hoorde na opname in Cubase). Klik daar met behulp van de A-J knoppen die links en rechts van het schermpje zitten) een ander instrument aan en klik met de A-J knoppen vervolgens weer het juiste instrument. Dan wordt het opnieuw geactiveerd en hoor je weer het juiste geluid. Ga met de Exit knop terug na het vorige scherm en herkies op dezelfde manier ook voor de andere 7 kanalen het juiste instrument.

Zolang de Tyros niet wordt afgesloten blijven de goede geluiden klinken. Na herstart van de Tyros moet je ze blijkbaar opnieuw op deze manier herkiezen. Als je dit een paar keer gedaan hebt gaat dat ook best snel en heb je die 8 kanalen in een minuut wel ge-reset. Ik ben in elk geval erg blij dat ik zo de mooie Tyrosgeluiden kan gebruiken in Cubase.

Het zou natuurlijk erg fijn zijn als er een manier zou zijn om die instellingen automatisch te laten onthouden. Misschien weet iemand anders of dat zou kunnen?