Keyboardforum

Yamaha keyboards => Tyros 1 en 2 => Topic gestart door: Rene67 op 27 juni 2019, 22:46

Titel: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Rene67 op 27 juni 2019, 22:46
Nu mijn Roland FA-08 terug is van reparatie ( Geluid viel soms spontaan weg maar er zit nog 3 jaar garantie op) kan ik de Tyros eens gaan updaten.
Gotek floppy emulator aangeschaft bij Ali Express en bij Roger Bisshops toetscontacten en switch contacten. Alleen de switch contacten (solderen) moeten er nog in maar dat word denk pas na de vakantie.
Nu valt het werk allemaal wel mee maar de hoeveelheid schroefjes die je moet losmaken dat is toch niet normaal zeg. Dan moet je ook nog 3 contacten losmaken die binnen in het keyboard zitten (als je die vergeet dan kan je in je enthousiasme de boel wel eens stuk trekken bij het openen van het keyboard)
En maak altijd even tussendoor een foto zodat je altijd weet hoe het zat.
De Gotek floppy emulator kon ik niet 1 op 1 over zetten. De 2 ijzeren houders (waarin de Floppy disk zat) zijn wel geschikt voor de Gotek maar de gaten in de Gotek zijn te klein zijn en niet voorbereid om vast te kunnen schroeven.
Toen heb ik maar de Gotek opengemaakt en zag dat je genoeg ruimte had om er een moertje erdoor heen te doen en met een boutje vast te zetten. De gaatjes moesten wel iets uitgeboord worden.
Daarna de de grijze rubbere toets contacten vervangen. Er was 1 toets die klonk altijd hard. Hoe hard of zacht je hem ook indrukte. De schroeven boven de toetsen losgedraaid en daarna kreeg je de toetsen er zo uit. Naar beneden schuiven en dan schuin naar boven kantelen. Je haalt ze per akkoord eruit.
Dan de grijze rubbers eraf en de nieuwe erop en alles weer in omgekeerde volgorde terug plaatsen.
Nadat alles weer in elkaar zat werkte alles weer prima. En die toets die eentonig was klinkt weer als nieuw. De Gotek werkt ook prima en heb heel de Tyros met de USB stick kunnen upgedaten. Alleen de USB stick moet ik nog in 100 floppys zien te delen want hij herkend de USB stick als 1 floppy en dat is niet de bedoeling. Maar dat is voor later.
Maar wat ik eigenlijk bedoel te zeggen met dit verhaal : Iedereen kan dit doen. Het is vrij eenvoudig, doe het rustig aan en forceer niets. En je bent lekker ontspannen bezig.
Voor de Gotek, Switch contacten en de toetscontacten was ik totaal incl verzenden 73 euro kwijt dus dat waren de kosten ook niet. Kan die weer jaren mee.

(https://i.imgur.com/QWa5e7v.jpg)
(https://i.imgur.com/joeLMeW.jpg)
(https://i.imgur.com/Jl3SbOn.jpg)
(https://i.imgur.com/rnMQzQj.jpg)
(https://i.imgur.com/tUeQUtz.jpg)
Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Rene67 op 09 juli 2019, 19:45
Zo, vakantie is weer helemaal voorbij.
Gisteren even bij een maat geweest om de Switch contacten te vervangen. Hij is goed in solderen dus dat moet helemaal goed komen.
En weer die Tyros open schroeven. Maar nu nog een printplaat extra.
Paar extra foto's gemaakt om te zien hoe het in elkaar zat en God zegen de greep.
Printplaat losgeschroefd maar kwam niet van zijn plek. Zat een beetje vast bij de inkepingen waar de schroeven zaten dus alles voorzichtig eraf trekken.
3 switchen vervangen (echt maar 5 min werk) en daarna weer dichtschroeven. Wat een werk weer.
Bij elkaar zo'n 2 uur bezig geweest maar het is de moeite waard. Alle knoppen doen het weer als een tierelier.

(https://i.imgur.com/WiKfOON.jpg)
(https://i.imgur.com/Amn5t4t.jpg)
(https://i.imgur.com/yCCrok9.jpg)


Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Yamaha 9000 pro op 29 juli 2019, 16:55
mag ik op deze topic reageren ??  omdat ik zag dat er over een Gotek emulator werd gesproken.
Zelf heb ik een yamaha 9000pro workstation  met nog de floppydisk erin  deze wil ik ook graag vervangen door een gotek usb emulator  deze heb ik inmiddels in huis  het is model SFR1M44-U100K  code  U01 142.
Ik heb al een poging gedaan om hem in te bouwen  en op zich valt het wel mee  ondanks dat hier ook  héél veel schroeven moeten worden losgedraaid  maar dat houdt je bezig.  maar toen het eenmaal er in zat en aangesloten  vlg mij op de goede manier  kwam er geen enkele reaktie  display blijft op 000  staan.  door de 2 knopjes vast te houden  komt de firmware op het display    deze is  F 08   129 .
Nu schijnt dat de usb stick ook op een speciale manier geformatteerd  moet worden  F16  F 32 ??
Wie kan mij uit de brand helpen .
Sorry dat ik inbreek in een ander topic  maar kon zo snel geen andere manier bedenken.
Alvast bedankt aan een ieder die mij verder kan helpen
met vr gr  Gerard
Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Rene67 op 29 juli 2019, 23:32
Hallo Gerard,

Ik heb mijn USB stick op de laptop op Fat32 geformatteerd. Daarna de stick in de Gotek. Keyboard uit.
De 2 knopjes naast de USB ingedrukt houden en daarna de keyboard aanzetten. Dan begint hij te lopen naar 999 en kan je de knopjes loslaten.
Daarna moet je nog de USB stick in 100 Floppy's indelen met de USB Floppy Manager zodat hij 100 floppy's ziet waar je per floppy van alles op kan zetten tot 1,44 mb per floppy.

Op deze video filmpje op Youtube staat een hoop wat je moet weten.

https://www.youtube.com/watch?v=taFP1J_lZBI&t=37s


Succes
Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Yamaha 9000 pro op 30 juli 2019, 10:35
Hallo Rene
Dank je wel voor deze informatie  dit wist ik nog niet.
Ga er mee aan de slag.
Zodra ik succes heb  post ik het op het forum.
Met vr gr  Gerard
Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Yamaha 9000 pro op 31 juli 2019, 11:10
Heb de Gotek in de 9000pro gezet  aangesloten  vlg de instrukties  de boel weer dicht gedraaid  en opgestart zoals je had gezegd  , krijg ik een foutmelding op het display dat een of andere driver niet goed is geinstalleerd .  intussen verschijnt op het display van de gotek  de firmware versie  maar blijft uiteindelijk op 000 staan.
Wil ik vervolgens verder gaan blijken alle registratie,s verdwenen te zijn  en wat er nog op staat klinkt niet goed.
Nu de boel maar weer open gedraaid  en de oude vertrouwde floppy disk er maar weer in gezet , gelukkig heb ik de restore diskettes nog om hem weer opnieuw in te stellen.
Dit gedaan  en alles werkt weer naar behoren.
Nu weet ik niet of het wijsheid is om nogmaals een poging te doen om de gotek emulator  in te bouwen . heeft iemand hier veel ervaring mee ??
Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Rene67 op 31 juli 2019, 12:13
Misschien dat je hier je info kan vinden of je vraag stellen :

https://www.psrtutorial.com/forum/index.php?action=search2

Of op YouTube zoeken naar Yamaha PSR 9000 Gotek Floppy emulator. (Of in Google)
Zijn er misschien niet veel hits maar er staan ook van andere yamaha's erop. Deze dan ook maar door kijken. Wellicht kom je andere tips tegen.

Deze site kan je misschien ook weer een stapje verder helpen

http://members.home.nl/f.lijflander/frans.htm

Staat iets in over de PSR 9000. Soms is een kleine hint al genoeg om verder te gaan maar ja, waar staat die.

Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Yamaha 9000 pro op 02 augustus 2019, 11:19
Voorlopig het usb emulator project maar even in de koelkast zetten  en verder met de floppy,s.
Mocht er toevallig nog iemand zijn die  registratie,s heeft voor de 9000pro  op diskette het lidfst  dan houd ik mij ook aanbevolen.
Misschien vraag ik wel naar iets wat er helemaal niet is  en zijn er alleen maar styles. Maar niet geschoten is altijd mis.
Ik zie de reactie,s wel   alvast bedankt 
Met vr gr  Gerard
Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Robert13 op 22 augustus 2019, 09:59
Ik heb een Gotek in mijn PSR9000 gezet met de HxC firmware op de Gotek met een OLED schermpje.http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html#Download_HxCFirmwareForGotek (http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html#Download_HxCFirmwareForGotek)
Ik heb net een Tyors 2 gekocht, dus mijn PSR9000 gaat weer op marktplaats. Maar ik ga de gotek vervangen door een met een Fast Floppy firmware https://github.com/keirf/FlashFloppy (https://github.com/keirf/FlashFloppy)

Ik kan zeggen dat de originele Gotek firmware werkt en ook de HxC. De Fast Floppy weet ik nog niet. Ik heb de alternatieve firmware eropgezet, omdat dit makkelijker is met het maken van floppys op een USB stick. De Gotek zelf heeft een vreemde bestandsindeling, terwijl de alternatieve firmwares image bestanden gebruikt.
Titel: Re: Tyros 1 Gotek + Toetscontacten
Bericht door: Rene67 op 22 augustus 2019, 20:28
Hallo Robert,

Netjes weer zo'n Tyros 2. En die PSR 9000 ben je zo weer kwijt.
Op dit moment krijg ik wel de 100 floppys op de USB stick maar als ik een midi-file aan toewijs dan plaatst hij hem wel maar saved hem niet. Terwijl ik wel de update van de Tyros 1 op de stick kreeg en zo de Tyros heb upge-date.  Dus ik ben even de weg kwijt.