Keyboardforum

Yamaha keyboards => PSR-series => Topic gestart door: BramvT64 op 15 september 2019, 17:28

Titel: Wat is het verschil tussen gebruikers en expansion geheugen??
Bericht door: BramvT64 op 15 september 2019, 17:28
Op de site van Yamaha staat het volgende citaat over de nieuwe PSR sx700 :

""Qua geheugen is de PSR-SX700 uitgerust met 1 GB gebruikersgeheugen en verder 400 MB uitbreidingsgeheugen voor Voice & Style-uitbreiding. Naast WAV-opname is ook MP3-opname beschikbaar, evenals audiobestanden die zowel via USB-to-device als via gebruikersgeheugen kunnen worden afgespeeld.""

Bij mijn weten is het Expansion geheugen alleen geschikt om packs op te installeren die na het inladen (bij het aanzetten van de PSR) pas werken...terwijl ik sommige collega keyboardspelers hoor roepen dat je voices van een pack OOK op het gebruikersgeheugen (1 gb bij de sx700 dus) kunt zetten, nadat ze zijn geinstalleerd ?!

Ik hoorde zulke verhalen ook weleens over bijvoorbeeld de Tyros-4, die een harddisk heeft van zoveel gb (was dat niet standaard 300 gb ?) en met een expansionmodule van 1gb die je er in kan plaatsen, heb ik inderdaad eens een keer wat jaren geleden bij iemand gezien dat die met een T4 voices kon oproepen (.UVN's dus) vanaf de HDD i.p.v. het Expansion geheugen.

Wie kan mij er meer over vertellen, want na dik 7 jaar diverse Tyros'en en PSR s ben ik daar nog steeds niet uit.
Titel: Re: Wat is het verschil tussen gebruikers en expansion geheugen??
Bericht door: Soneg op 16 september 2019, 15:38
Expansion geheugen is echt alleen voor het sample geheugen , voor de Tyros was dat het geheugen wat je er apart moest in zetten . Het User of internal geheugen is alleen voor stylen en registratie's en user geluiden( ook Wav)  ( bewerkte interne geluiden) en dergelijke op te slaan .
Dus de 700 heeft 1Gb hiervoor en voor de samples  via de expansion manager is dan 400Mb beschikbaar .Op de Tyros 1t/m3 was het idd mogelijk om voices op de HDD op te slaan , (op de 4 weet ik het niet zeker)  op de T5 moest alles met het zeer gebruiks onvriendelijk Expansion manager van Yamaha geladen  (ook op de Genos e.d.) ( ik vind dit nog steeds een gruwel van een programma). maar het is niet anders .
Wel opvallend dat nu voor de nieuwe SX serie al heel veel Gratis te downloaden is bij Yamaha , voor de Genos is dat helaas niet het geval , beetje jammer weer . . .

Soneg  :)

 
Titel: Re: Wat is het verschil tussen gebruikers en expansion geheugen??
Bericht door: BramvT64 op 16 september 2019, 20:49
Dank je voor de uitleg, Arno....kan ook de T3 zijn geweest, de T1 heb ik maar heel kort gehad (paar maanden) omdat in de T1 geen expansion-module aansluiting zat en al vrij snel en vlakbij Haarlem (Naarden) een T3 kon kopen met 1 gb expansion er al in.

En vertel mij wat over YEM....ben er dik 6 maanden mee bezig geweest om te snappen hoe dat werkte, dankzij de Engelse grand old lady Eileen Lowrey, die inmiddels al in de 80 is maar nog steeds haar eigen forum heeft en zelf styles ontwikkeld...wist ik dat ik eerst moest beginnen met de registratiefile op een USB stick te zetten (wist ik veel), dus in System de knop zoeken en dan die .N27 file laden in YEM...en daarna zelf een pack maken en selecteren welke voices je wel en niet wilt hebben, die dan aanvinken enz enz. (niet bepaald gebruiks-vriendelijk inderdaad).
Titel: Re: Wat is het verschil tussen gebruikers en expansion geheugen??
Bericht door: Soneg op 16 september 2019, 22:46
Hier een goed filmpje over de YEM ( Yamaha Expansion Manager )

https://youtu.be/hPa8JWanDuY

plus een in het engels >>
https://www.youtube.com/watch?v=MdMMqEcKwz4

en op de Yamaha site
https://nl.yamaha.com/nl/products/contents/keyboards/downloads/manuals/index.html?l=en&c=keyboards&k=Expansion+Manager

Soneg  :)


Titel: Re: Wat is het verschil tussen gebruikers en expansion geheugen??
Bericht door: BramvT64 op 18 september 2019, 18:36
Dank Arno....de NL'se uitleg voor de Genos zal wel hetzelfde werken op het touchsceen van de SX700/900 neem ik aan.

Het zal mij overigens benieuwen wanneer ze nu in NL aankomen, zou eerst half September zijn, maar lees bij BAX dat het nog wel 5 weken kan duren.