Keyboardforum

Harde en zachte waren => MIDI - de techniek => Topic gestart door: Patrick op 05 februari 2007, 16:25

Titel: Apparatuur dat gebruik maakt van midi
Bericht door: Patrick op 05 februari 2007, 16:25
Apparatuur dat gebruik maakt van midi

Deze korte uitleg is bedoeld als aanvulling op mijn reeds geschreven artikel over midi.
Als je niet weet wat midi is, lees dan dit artikel: Midi: Wat is dat? (http://www.keyboardforum.nl/index.php?topic=7014.0)
Heb je aanvulling voor dit artikel, altijd welkom!


Datum laatste update: 2-2-2008


Synthesizer
Een synthesizer is een apparaat dat op een synthetische manier geluid produceert.
In gewoon Nederlands betekend dit dat je met een synthesizer geluiden kunt maken en/of bewerken. Meestal bied een synthesizer de mogelijkheid om real-time geluid te veranderen. Dit is te horen in ieder muziek genre, maar in Dance muziek of in klassieke synthesizer muziek (Jean-Michelle Jarre, Vangellis) is dit het best hoorbaar. Midi kan een synthesizer volledig aansturen, van de toetsen die ingedrukt moeten worden, tot en met het real-time veranderen van een geluid.

Workstation
Een Workstation is in de basis hetzelfde als een Synthesizer, hetzij uitgebreid met een sequencer. (zie verderop Sequencer).

Synth-module
Een Synth-module is hetzelfde apparaat al een Synthesizer, of workstation. Met als verschil dat de module géén toetsen heeft. Dit apparaat is erop gemaakt met midi aangestuurd te worden. Hierdoor hebben veel modules geen of weinig mogelijkheden om real-time geluid te bewerken aan de hand van knoppen op het apparaat zelf.

Sequencer
Een sequencer is een apparaat dat sequences vast kan leggen. Een sequence betekend in het Engels ‘volgorde’. Dus als je een sequence hebt vastgelegd betekend dat je een volgorde van bepaalde noten hebt ingesteld. Waar vroegere sequencers maar 8 noten konden bevatten, is het nu mogelijk om met een digitale sequencer complete nummers op te nemen, bewerken, en af te spelen. De digitale sequencer werkt met midi. Alles wat opgenomen wordt is midi.

Soundmodule
Een soundmodule is vrijwel hetzelfde als een Synth-module. Hetzij dat deze minder mogelijkheden heeft geluiden real-time te veranderen.
Ook deze apparaten dienen met midi aangestuurd te worden.

Drum-computer
Een drumcomputer is een soort sequencer en sound module in een. Dit apparaat bevat alleen drumgeluiden, en vaak zend de sequencer midi data alleen op kanaal 10 (drum-kanaal). Deze apparaten worden niet of nauwelijks met midi gebruikt. Dit gebeurt vaak intern in het apparaat. Desondanks zijn die mogelijkheden wel beschikbaar.

Arranger keyboard
Een arranger keyboard is de apparaat waar dit forum over gaat. Ik noem deze wat later omdat deze ook later ten tonele kwam. Een keyboard is vergelijkbaar met een soundmodule. Maar men kan deze echter wel bespelen met een klavier. Net als een soundmodule  heeft het keyboard niet of nauwelijks de mogelijkheid geluiden te maken en/of bewerken.
De grootste kracht van een keyboard zit hem in de ritme-apparaat. Deze kan net als een drumcomputer de drum afspelen, maar daarnaast ook ieder ander gewenst instrument. Zodat een volledige band gegenereerd kan worden. Deze ritmes worden styles genoemd. Styles maken naast midi ook gebruik van een eigen taal om verschillende akkoorden, of variaties aan te geven. Dit laatste is helaas niet standaard, Daardoor kunnen styles van het ene merk niet uitgewisseld worden met een ander merk.
Ook beschikken de meeste keyboards over een sequencer. En keyboards kunnen ook aansturen of aangestuurd worden met midi.

Mengpanelen
Digitale mengpanelen kunnen de mogelijkheid hebben om midi-kanalen afzonderlijk van elkaar in volume te veranderen.
Deze opdrachten worden gegeven in midi. Ook automatische faders worden bestuurd door midi.

Podium verlichting
In iedere show, optreden, of televisie uitzending word gebruik gemaakt van bewegend licht. Het is moeilijk voor te stellen wat licht met muziek te maken heeft, maar als je bedenkt hoe simpel midi werkt, zo simpel kan het ook gebruikt worden met verlichting. Zo kan midi ervoor zorgen dat alle lichten afzonderlijk van elkaar geautomatiseerd kunnen worden.

Synchroniseer apparatuur
Vooral gebruikt in de video wereld. Maar ook om veel instrumenten gelijk te laten lopen. Zodat ieder instrument ook echt dezelfde noten tegelijkertijd gebruikt. In de videowereld is dit vooral handig om beeld en geluid gelijk te laten lopen.
Titel: Re: Apparatuur dat gebruik maakt van midi
Bericht door: dojec op 02 december 2008, 17:28
Vocalist
Dit apparaat wordt door zangers en zangeressen gebruikt om de stem te vervormen, pitch correctie toe te voegen, om meerstemmig te zingen. Natuurlijk moet hiervoor een midi signaal ontvangen worden van een externe bron. Anders weet dit toestel niet in welk akkoord je aan't spelen bent.