Keyboardforum

Harde en zachte waren => MIDI - de techniek => Topic gestart door: paolo86 op 22 januari 2011, 22:59

Titel: vraagie
Bericht door: paolo86 op 22 januari 2011, 22:59
Ik ben net nieuw hier, dus hoop dat ik dit in het goede gedeelte plaats.
Ik was benieuwd of het mogelijk is om een midi keyboard aan te sluiten op een gewoon keyboard en zo deze dus als 2e klavier kan gebruiken?En zo niet dan moet het dus met een midi keyboard altijd via de pc. Welke software kan je dan het beste gebruiken waar je je vst uithaald?
Ik heb cubase 5 maar ik zoek dan meer een programma waar je makkelijk live mee kan spelen door het programma aan te klikken en een instrument, en dan lekker te kunnen spelen.
Alvast bedankt
Titel: Re: vraagie
Bericht door: Local Hero op 23 januari 2011, 13:56
Nou, allereerst natuurlijk welkom hier! ;) Wat betreft je vraag over midi: dat is niet in alle gevallen mogelijk (lekker makkelijk antwoord!). ;D

Sommige keyboards hebben alleen een midi out en voor zover ik weet hebben de meeste keyboards (vraag me geen exacte types, daar kan ik je helaas niet mee helpen) de mogelijkheid via een 2e klavier een ander instrument  te laten klinken. Hoe je dat precies instelt en of dat allemaal mogelijk is bij je keyboard(s) ligt een beetje aan het type, dus daar biedt de handleiding uitkomst.

In sommige gevallen zijn er speciaal ingangen voor gemaakt: bijv. de Hammond XK1 heeft 2x midi in om daar resp. een baspedalen-klavier en een onderklavier op aan te sluiten. Inprikken is voldoende om een extra klavier erbij te plakken welke dan reageert als 'lower'.

Wat betreft de VST's is het ook interessant welke je precies wil gaan gebruiken. Als je op orgel doelt en je wil bijv. de Native Instruments B4 aansturen, dan kun je ook een 2x2 MIDI box gebruiken (2x midi out, 2x midi in) waarbij je alleen 2x een kabel trekt van de midi out van je keyboards naar de midi in van de midi interface. De B4 software heeft nl. intern al de optie op een 2e klavier in te schakelen (aparte midi ingang op je interface).

Om live goed te kunnen spelen met een VST is het wel noodzakelijk een krachtige laptop (of computer) te hebben die het allemaal makkelijk trekt. Zodra je op de max van de specs gaat spelen krijg je vaak storingen en dat wil je live zker niet. :) Ook is een goede geluidskaart van levensbelang ivm latency. Met een relatief slechte geluidskaart krijg je een relatief grote latency (je hoort dan wat je speelt een aantal miliseconde later). Op papier lijkt een aantal miliseconde niet veel, in de praktijk zul je merken dat daar absoluut niet mee te spelen valt.

Op de VST markt is overigens veel te krijgen. 't Is in eerste instantie wel zo handig om even duidelijk voor jezelf te hebben welke geluiden je nodig hebt (is dat alles, of bijv. alleen orgel, piano en wat strijkers).

Dan nog een tip: als je je setup hebt, of nog wil uitbreiden, test het eerst even van te voren met een demo versie van een VST. Menig fabrikant biedt online trial versies aan die je pakweg 20 minuten per keer kunt gebruiken. Dat is ideaal om even na te gaan of je bijv. wel een andere geluidskaart nodig zou hebben. :)
Titel: Re: vraagie
Bericht door: paolo86 op 23 januari 2011, 14:55
Het keyboard waar het omgaat is een S900 en die heeft een midi in en een midi out.Het midikeyboard is een umx49 van Behringer.
Dit midikeyboard heeft dus geen eigen klanken, maar kan ik dan op het midikeyboard met een andere klank spelen dan als op de s900? of is dat niet appart in te stellen?
Verders bedankt voor je reactie

groetjes
Titel: Re: vraagie
Bericht door: Local Hero op 23 januari 2011, 18:11
Ja, dat zou moeten kunnen (al is dat een beetje een gemeen antwoord, dat weet ik). ;) In elk geval moet je de midi out van je behringer naar de midi in van je S900 leiden. Daarna komt het aan op instellingen in je keyboard: je moet het systeem duidelijk maken dat de input van een bepaald apparaat (in dit geval je behringer) een bepaald midi kanaal moet activeren. Standaard zal hij zo zijn ingesteld dat hij hetzelfde kanaal weergeeft als de S900 (dus als je piano ingesteld hebt op je S900, zal diezelfde klank ook klinken als je op je behringer speelt).

Als je een ander midi kanaal activeert (ik noem maar een voorbeeld, kanaal 5), hoor je een ander geluid. Dat kunnen bijvoorbeeld strijkers zijn. Helaas kom ik dan nu op een punt waar ik verder geen antwoorden op kan geven omdat ik daar geen verstand van heb... :( Hoe je precies op een bepaald midi kanaal een bepaalde klank moet/kunt selecteren weet ik dus niet. Hopelijk kan f de handleiding, f een ander forumlid hier meer info over geven.
Titel: Re: vraagie
Bericht door: paolo86 op 27 januari 2011, 17:41
Iemand nog ervaringen hiermee met een Yamaha s900? :lolol:
Titel: Re: vraagie
Bericht door: Bart op 27 januari 2011, 21:32
Iemand nog ervaringen hiermee met een Yamaha s900? :lolol:

De UMX49 heeft n Global Channel (MIDI-kanaal 1 per default) en 15 "Single Channels". Als je alleen de S900 wilt aansturen met de UMX, hoef je je niet bezig te houden met de Single Channels, dan gaat alles langs het Global Channel.
 
Wat je dan nog moet doen, is in de MIDI-instelling van de S900 aangeven dat voor het kanaal dat je wilt 'besturen' met de UMX, de MIDI-ontvangst aan moet staan, en je moet er een voice (geluid) aan toewijzen. Kan dat niet met kanaal 1, dan kies je een ander kanaal, zolang je het GLOBAL CHANNEL van de UMX dan ook maar op dat kanaal instelt.

Kom je daar al wat verder mee?